Un weekend in Targu Jiu

October 17, 2021 anne_enjoyworld 1 comment

Cand aud de Targu Jiu, gandul imi zboara la Coloana Infinitului a lui Constantin Brancusi. De mult mi-am dorit sa vizitez orasul insa nu am avut ocazia. Asa ca, intr-o dimineata ne-am urcat in masina si am plecat sa vedem cum este Targu Jiu.

Targu Jiu mi se pare ideal pentru un weekend. Nu e foarte mare, poti sa mergi pe jos pana la cele mai importante obiective turistice care sunt in centrul orasului. Pentru noi, un weekend frumos s-ar traduce prin relaxare, plimbari lungi, sa vedem case vechi si sa mancam ceva bun.

Am pornit din Bucuresti – Pitesti – Horezu – Targu Jiu

Prima oprire: Horezu

Horezu este cunoscut pentru vasele de ceramica facute manual de catre mesterii olari locali. Tehnicile de olarit sunt transmise din generatie in generatie. La intrare in Horezu vei gasi foarte multe tarabe care vand vase chinezesti fara sa aiba legatura cu ceramica Horezu. Din pura intamplare noi am gasit-o pe fiica unor olari care vindea vase facute de parintii ei. Ceramica Horezu foloseste simboluri din fauna si vegetatia din zona: cocosul de Hurez, sarpe, ghiocei. Din pacate, turismul nu este dezvoltat iar olarii nu sunt promovati.

Atentie! Sunt foarte multe tarabe/ magazine care vand produse de ceramica. Recomand sa intrebati daca toate sunt facute in Horezu.

In afara de aceste tarabe, noi nu am vazut altceva de facut in Horezu. Poate e mai interesant atunci cand sunt targuri de ceramica.

Ce poti vedea in Targu Jiu?

Prima recomandare e sa vedeti operele lui Constantin Brancusi care aduc orasul la viata. Apoi parcurile care sunt foarte bine ingrijite si mancarea gustoasa.

Constantin Brancusi a construit aceste opere ca un omagiu adus oamenilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Mi-ar fi placut sa existe un ghid sa ne spuna povestea acestor sculpturi si nu doar pancarte informative.

1 Poarta Sarutului – este fix la intrarea in parc, se considera ca este poarta prin care se face trecerea spre o alta viata.

2 Aleea Scaunelor – se afla tot in parc inainte de Masa Tacerii

3 Masa tacerii – una din interpretari ar fi ca reprezinta un simbol al reunirii familei si al meditatiei.

4 Coloana Infinitului – ne-a impresionat cel mai mult. Este facuta din otel si are o inaltime de 30 metri. Te uiti la aceasta sculptura si ai senzatia ca nu se mai termina. Drumul de la parc catre coloana este foarte fain pentru ca sunt si cateva stradute cu cladiri vechi frumos restaurate.

5. Sa vezi apusul din parc deasupra raului Jiu

Scriind acest articol, am citit mult despre Constantin Brancusi si despre viata lui. Ce mi se pare impresionant e ca nu a avut o viata usoara, a indurat foamea, boala si totul pentru arta. Iar cand a avut ocazia sa lucreze ca ucenic pentru sculptorul Rodin, l-a refuzat motivand mai tarziu” Nimic nu creste la umbra marilor copaci” dorind sa isi gaseasca propriul stil, sa fie original. Mai multe gasiti in acest articol.

Unde poti manca?

1 Pensiunea Antique, – au mancare buna, romaneasca dar si internationala. Noi am mancat piept de rata cu sos de smochine si vita cu sos de piper verde. Pentru mine, pieptul de rata a fost prea dulce din cauza smochinelor.

2 Super bistro Ana – noi am luat micul dejun aici dar meniul lor e unul foarte variat, comfort food, pizza, mancare romaneasca si internationala.

Locuri de cazare

Noi am stat la Hotel Anna Junior, in centrul orasului. Camerele arata bine, sunt suficient de mari si au parcare pazita ceea ce a contat foarte mult pentru noi. Daca aveti carduri de vacanta, puteti sa platiti cu ele.

Pensiunea Antique

Transalpina

Daca esti in zona aceasta, trebuie sa vezi si Transalpina. Este cea mai inalta sosea din Romania, Pasul Urdele fiind cel mai inalt – 2 145 m si am avut noroc ca nu era foarte aglomerata. Transalpina (DN 67C) este un drum national din Muntii Parang in Carpatii Meridionali. Este accesibil pentru orice tip de masina. Strabate 4 judete, Gorj, Valcea, Sibiu si Alba.

Prima data pe Transalpina si a fost minunat. Cred ca imi place mai mult decat soseaua Transfagarasan. Peisajele cu muntii, padurile, stanele de oi sunt incredibil de frumoase. Recomand sa va opriti la intrare in Ranca si sa cumparati dulceata de afine facuta in casa, diferite siropuri de zmeura, afine, brad. Toate delicioase si naturale.

Targu Jiu este un oras care merita vizitat pentru operele de arta ale lui Constantin Brancusi. Si centrul orasului are multe cafenele dragute. Data viitoare as vizita si Poiana Narciselor, Pestera Muierii din Baia de Fier, Cheile Oltetului si Pestera Polovragi.

1 Comment on “Un weekend in Targu Jiu

Leave a Reply